Sú zázračné chia semienka skutočne novinkou?

Využitie chia semien je mnohostranné.

Ich potenciál, ako sa zdá, sa pozitívne podpisuje na zdraví človeka. Avšak je ešte potrebné urobiť mnoho skúšobných testov, aby boli preukázané skutočné terapeutické účinky tejto plodiny. Mimochodom miestne potraviny ako napríklad ľan obsahujú podobné zložky, sú lacnejšie a ich kúpou podporíte regionálne poľnohospodárstvo.

Hoci je “chia” momentálne považovaná za “žhavú” novinku, pravda je taká, že tieto zázračné semienka sú už niekoľko tisíc rokov “staré”.

Po stránke botanickej sú chia semienka plody šalvie hispánske (salvia hispanica L.). Ako pseudoobilnina hrala dôležitú úlohu v stravovaní Mayov a Aztékov už pred 5000 rokmi. Vyrábali si z nej chia múku, ktorú bolo možné dlhodobo skladovať. Vďaka zámorským objavom Španielov sa vyskytla v 15. storočí i v Európe, ale upadla do zabudnutia. De facto do nedávna sme ju u nás používali ako krmivo pre zvieratá. V roku 2009 bola Európskym úradom pre bezpečnosť potravín schválená ako nový druh v zložkách potravín s rozšíreným účelom využitia. V roku 2013 došlo k ďalšiemu rozmachu jej adaptácie. Od tejto doby je povolené chia semienka pridávať do pečiva, raňajkových cereálií, zmesí sušeného ovocia a orechov.

Bielkovinová bomba

Chia semienka majú vysoký podiel bielkovín – okolo 21 % (pre predstavu: pšenica – 14 %). Obsahujú vápnik, antioxidanty a omega-3 nenasytené mastné kyseliny.

1. Omega-3 nenasytené mastné kyseliny 

organizmu prospievajú z hľadiska zlepšenia stavu imunity, zníženia hladiny cholesterolu v krvi a krvného tlaku.

2. Vápnik

jedna polievková lyžica chia semienok totiž zodpovedá približne 100 mg vápniku a to je 10 % doporučenej dennej dávky.

3.Antioxidanty

ako napríklad kyselina fenolová. Práve zlúčeniny obsahujúce fenolické bázy môžu vystupovať tiež ako spomínané antioxidanty (pre elimináciu voľných radikálov) a dalo by sa povedať, že poskytujú ochranu proti predčasnému starnutiu a rakovine spôsobenej oxidačným stresom.

 

Priemerné výživové údaje (na 100 g)

Energetická hodnota – 486 kcal

Tuky – 31 g

Sacharidy – 42 g

Bielkoviny – 17 g

Vláknina – 34 g

 

Prameň: www.kornspitz.com, wikipédia, Spravodajca spoločnosti BACKALDRIN Slovakia, spol. s r.o.

Nájdete nás aj na Sociálnych sieťach:

Vilija aktuality

  • Pracovná ponuka / 13.01. 2020

    Kysucké pekárne a.s. Čadca prijmú do výroby: -pekárov -pomocných robotníkov Nástup možný ihneď. Bližšie informácie na tel.č.: 041/430 23 36 041/430 23 20

  • Ocenený jubilant Mgr. Jozef Klieštik / 20.11. 2019

    Ministerka Gabriela Matečná udelila riaditeľovi Kysuckých pekární a.s. Mgr.Jozefovi Klieštikovi ,,Poďakovanie za prínos k rozvoju pekárstva na Slovensku.” Zdroj : Kysucké noviny č.46, Kysuce č.46

Všetky aktuality
Všetky práva vyhradené Kysucké pekárne, a.s. a Senické a skalické pekárne, a.s., 2015 Pre partnerov
It's our experience FALUR + Trendis